Ízelítő a kutatói munkából

2019, július 1 - 15:49
Az ország 47 középiskolájából érkeztek diákok a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának nyári táborába, ahol egy hétig ismerkednek a tudományos tevékenység mozzanataival, valamint a kar kutatási és képzési kínálatával.

Üledék és vízminták zooplankton-vizsgálatától az axiális kiralitású biaril származékok előállításán át a fizikai/biológiai rendszerek szenzoros megfigyeléséig megannyi érdekes kutatási téma közül választhatnak a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar idei nyári táborában résztvevő diákok.

- A diákok a hét során kipróbálhatják, hogy milyen kutatónak lenni, megismerhetik a felfedezés örömét, s megtudhatják, hogy a természettudományok miként járulnak hozzá a műszaki tudományok fejlődéséhez – hangsúlyozta Kun Ferenc dékán a nyári tábor megnyitóján mondott köszöntőjében. A kari vezető hozzátette: idén különösen népszerűek a mérnöki területekhez, elektronikához kapcsolódó kutatási témák, a TTK ipari partnerei is közreműködnek a programban, ugyanakkor a többi tudományterület iránt is jelentős az érdeklődés.

- Az ország túlsó végéről, Zalaegerszegről is érkezetek hozzánk diákok, így kijelenthetjük, hogy a tábor révén messzire eljut a TTK képzéseinek híre. Ez a program karunk beiskolázási tevékenységének meghatározó eleme, a kisebb szakok – fizika, matematika – esetében a bekerülő elsősök harmada a korábbi táborozók közül kerül ki, de a nagyobb képzéseknél – biológiai, kémia, vegyészmérnök – is sokan vannak, akik a tábori élmények után döntöttek mellettünk – jegyezte meg Kun Ferenc.


A táborban a fiatalok délelőttönként a kar oktatóinak, kutatóinak felügyelete mellett dolgoznak saját kutatási témáikon, délután pedig a TTK intézetei mutatják be tudományágukat, kutatási területeiket és képzési kínálatukat. Hétfőn a Földtudományi, kedden a Fizikai, szerdán a Biológiai és Ökológiai, csütörtökön a Matematikai, míg pénteken a Kémiai Intézet várja érdekes és izgalmas programokkal, előadásokkal a középiskolásokat, akik kutatómunkájuk eredményéről az utolsó napon egy konferencia keretében rövid prezentációban számolnak be.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.