Drónkonferencián az egyetem kutatói

2019, október 1 - 09:22
A hazai intézmények közül a Debreceni Egyetem szakemberei képviselték a felsőoktatási szektort a „D2, azaz Drónok és Digitalizáció” című konferencián. A Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársai a drónokkal végzett tudományos tevékenységüket és legújabb eszközeiket mutathatták be.

A dróntechnológia legújabb fejlesztéseiről, kihívásairól és biztonságtechnikai kockázatairól, a drónok autonóm módon történő, mesterséges intelligencia-alapú munkavégzési lehetőségeiről, az idén nyáron hatályba lépett EU-s, valamint a közelgő hazai drónszabályozás jogi kereteiről is szó volt a Magyar Biztonsági Fórum „D2, azaz Drónok és Digitalizáció" című II. Drónkonferenciáján szeptember 19-20-án Kecskeméten.

A tanácskozás szervezői a felsőoktatási szereplők közül a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének kutatóit hívták meg a fő kiállítók közé, hogy ismertessék a drónokkal végzett tudományos tevékenységüket, az általuk kidolgozott új módszereket és eljárásokat, valamint tájékoztatást adjanak az iparági szakemberképzésről.

- Elsőként itt mutathattuk be a nyár folyamán beszerzett ipari drónjainkat, melyek professzionális kamerákkal vannak felszerelve. Rendelkezünk egy úgynevezett multispektrális kamerával is, mely segítségével az egyes növényfajokat is el tudjuk különíteni egymástól, továbbá beszereztünk egy hőkamerát, amellyel energetikai célú felméréseket is tudunk végezni – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Szabó Gergely adjunktus és Bertalan László tanársegéd.

Az egyetemi szakemberek hozzátették: a hazai felsőoktatási intézmények között több is foglalkozik a drónokhoz kapcsolódó oktatási-kutatási tevékenységgel, ezért hatalmas megtiszteltetés volt számunkra, hogy a szervezők tanszékünket hívták meg a rendezvényre.


- Számos inspiráló beszélgetést folytattunk, nagyobb cégek képviselői (pl.: Audi, Mercedes, Microsoft) is érdeklődtek a módszereink iránt. Reméljük, hogy a közeljövőben minél több együttműködés megvalósul ezekből – bizakodtak.

Sajtóiroda - TPL
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.