Köszöntő

Üdvözöljük a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék weblapján!

A Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszéke a hazai geográfusok képzésében a geoinformatika és részben a geomorfológia specializációk gondozásáért és kutatói-oktatói utánpótlásáért felel. A Tanszék  a BSc és MSc, valamint a PhD szintű képzésekben vesz részt a Földtudományi Intézeten belül, mindemellett a Biológiai és Ökológiai Intézet és a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar képzéseiben is szerepet vállal.

Tanszékünk kezdeményezéseként indítottuk és 2010 óta szervezzük és lebonyolítjuk az országos Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítást. A konferencia az elmúlt években nemzetközivé vált, a növekvő számú külföldi vendég nyomán több angol nyelvű szekciót is biztosítunk a résztvevők számára.

Kutatásaink többsége „A lito- és hidroszféra természetes és antropogén folyamatai” c. doktori program keretei között valósul meg. Kutatásainkat a Tanszék nevének megfelelően két fő irány határozza meg, a természetföldrajz és a geoinformatika. A természetföldrajzi kutatások visszanyúlnak Kádár László, majd Borsy Zoltán idejére, és napjainkig fontos elemét képezi a vizsgálatainknak. A Tanszékhez tartozik egy üledékvizsgáló labor és egy nemzetközi szinten is egyedülálló szélcsatorna és folyóvizes terepasztal. A geoinformatikai kutatási irány jól illeszkedik a már meglévő tudásanyaghoz, és módszertanával biztosítja a számszerűsíthető eredményeket, melyek ma már a tudományos kutatások elengedhetetlen elemei. Ehhez több nagypontosságú GPS, mérőállomás és drón, valamint egy térszkenner és spektrométer áll rendelkezésünkre.

Főbb kutatási tevékenységeink:

  • ártéri üledékek lerakódásának törvényszerűségeinek a feltárása;   
  • talajok szélerózió-érzékenysége;
  • az Alföld felszínfejlődésének a vizsgálata;
  • az alföldi folyók mederváltozásainak vizsgálata;
  • digitális domborzatmodellek összehasonlító elemzése;
  • módszertani vizsgálatok a drón alapú ortofotók és digitális felszínmodellek készítésében;
  • tetőfedő anyagok azonosítása távérzékelt adatokkal;
  • objektumok (épületek, tetősíkok, töbrök, ártéri formák) kinyerése légi lézerszkennelt állományokból;
  • a tájanalízis kvantitatív lehetőségeinek a vizsgálata.

Tanszékünk tevékenységét mind az oktatás, mind a kutatás terén a legújabb kihívásoknak való minőségi megfelelés határozza meg. A jövőben is az új módszerek kidolgozása, valamint technológiák elsajátítása és alkalmazása a célunk.

Dr. Szabó Szilárd, tanszékvezető

Frissítés dátuma: 2019.06.05.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.