Fotogrammetriai és TLS-alapú medertérképezési mérések a Sajó mentén

2019, október 24 - 08:15

A DAAD és Tempus Közalapítvány támogatásával, a Drezdai Műszaki Egyetem kutatóinak részvételével idén egy új medertérképezési projektbe kezdtünk a Sajó meanderező szakaszai mentén. A projekt során kerül terepi tesztelésre egy olyan, távolról irányítható felmérő-csónak, amely fedélzetén egyszerre működik lézerszkenner, ultrahangos medertopográfiai szenzor, 360°-os fotogrammetriai kamera-rendszer. A DE Hidrobiológiai Tanszék jóvoltából egy akusztikus Doppler-elvű áramlás-szelvényező (ADCP) csónak is bevetésre került a mederkeresztmetszetben jellemező vízsebesség térbeli eloszlásának felmérése céljából. Ezeken kívül drónvideók (látható tartomány ill. kőkamera) alapján képelemzési eljárásokkal próbáljuk meghatározni a felszíni vízsebességek eloszlását. Medergeometriai méréseink validációja földi lézerszkenner pontfelhő alapján történik. A projekt fontos célkitűzése, hogy az újonnan felmért nagy mennyiségű és részletes topográfiai adatot felhasználjuk a Sajó folyó kiválasztott meanderező szakaszainak hidrológiai modelljének megalkotásához.

A projekt második terepi méréssorozata 2019. október 14-17. között zajlott Nagycsécs és Sajószentpéter települések határában a Sajó kiválasztott kanyarulatai mentén. A méréssorozaton részt vettek a Földrajz BSc. geoinformatikai specializáció hallgatói is, akik hasznos tapasztalatokat szereztek a felmérések lebonyolításában, továbbá teljesítették a szakirányos terepgyakorlatukat is. 

 

 

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.